«Συναγερμός» για την αφρικανική πανώλη και στη Μαγνησία 

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-09-13 05:50:09

Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων συγκροτήθηκε, στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, με τέσσερις κτηνιάτρους. Το γεγονός ότι η νόσος εντοπίστηκε στα Βαλκάνια, οι αγριόχοιροι μπορούν να μετακινούνται ανεξέλεγκτα από περιοχή σε περιοχή και να μεταδίδουν το νόσημα και στους οικόσιτους χοίρους δικαιολογεί την τεράστια ανησυχία για τον μεγάλο κίνδυνο στην αγροτική οικονομία.

Δεν έχει εντοπιστεί στο παρελθόν σχετικό κρούσμα με την αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Ωστόσο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Μαγνησία, αλλά και της εγγύτητας των εστιών που υπάρχουν στα Βαλκάνια, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των κυνηγών και των κτηνοτρόφων. Για τον λόγο αυτό, εάν βρεθούν ζώα που έχουν τα σχετικά συμπτώματα ή φέρουν μικροσκοπικά ευρήματα, θα πρέπει να ειδοποιήσουν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Η αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι ιδιαίτερα σοβαρή νόσος και δύσκολη να εκριζωθεί, αφού δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλια. Αφορά αποκλειστικά στους χοίρους και ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί ούτε άμεσα, ούτε με κατανάλωση προϊόντων χοίρου ή αγριόχοιρου. Είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που εμφανίζεται σε χοίρους όλων των ηλικιών, χωρίς προτίμηση φύλου. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (παθογνωμονικό) σύμπτωμα που μπορεί να κινήσει υποψίες παρουσίας Η ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα χοίρων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να οδηγήσει σε ισχυρή υποψία, αν και παρόμοια συμπτώματα δίνει και η CSF (κλασική πανώλη των χοίρων). Από τη στιγμή που εμφανιστεί, η νόσος μπορεί να λάβει τέσσερις μορφές: Υπεροξεία, οξεία, υποξεία και χρόνια.



Ζαγορά Πήλιο